Yazılarınızı SEO Uyumlu Yazın!

Her blogcu yazısının özgün olmasına dikkat eder, etmiyorsa da etmese gerekir. Çünkü ziyaretçileriniz kopya yazıları okuma gereği duymaz ve kısa sürede blogunuzu terk eder. Bu yüzden yazımızın hem düzenine hem özgünlüğüne hem de seo uyumlu olmasına özen göstermeliyiz.

Şimdi soruyorsunuzdur yazımı nasıl seo uyumlu hale getiririm diye. Merak etmeyin bu yazı sizler için güzel bir rehber olacak.

Yazımı Nasıl SEO Uyumlu Yazarım?

Başlamadan önce belirtmek isterim ki seo sadece yazılar için değil tüm site içindir. Sadece yazılarınızı SEO uyumlu hale getirerek bir yere varamazsınız. Tüm siteniz için seo çalışmaları yapın. Ben de bu yazımda sizlere yazılarda seo uyumunu sağlamayı anlatacağım.



SEO Uyumlu Yazılar Nasıl Yazılır?
1- Başlık, Açıklama, Anahtar Kelime ve İçerik Uyumunu Sağlayın
Başlığınız ile açıklamayı,anahtar kelimeyi ve içeriği her zaman uyumlu yapın. Bu yazı içindeki seo'nun en önemli kuralıdır diye düşünüyorum. Çünkü bunun zıttını yaparsanız arama motorları tarafından spam veya bot olarak algılanırsınız ve alt sıralara düşersiniz. Bu yüzden yazılarınızda başlıkta kullandığınız kelimeleri kullanın. Etiketlerde en çok başlıktaki kelimeleri kullanın. Ayrıca başlıkta geçen kelimeleri renklendirmeyi,altını çizmeyi ve kalın yazmayı unutmayın. Bu size SEO açısından fayda sağlayacaktır. Bu konuda biraz daha geniş bilgi isterseniz kendi blogumda yazdığım yazıya bakabilirsiniz:
2- SEO Uyumlu Linkler Oluşturun

SEO Uyumlu Linkler - Sef Link


Linkler her zaman SEO için önem taşımıştır. Örneğin;
  • http://site.com/index.php?yazi_id=1&yazi_baslik=SEO'ya Uygun Değil
Bu şekilde yaparsanız hiçbir zaman sevilmeyecektir ki ziyaretçileriniz de sevmez. Bir yazıya ulaşmak için bu kadar karışık yoldan gitmek olmaz. Bu yüzden .htaccess denilen dosya devreye girer. Bununla ilgili bilgiyi internette bolca bulabilirsiniz. Bu dosya ile linklerimizi sef(Search Engine Friendly) link yani Arama Motoru Dostu Link yapabiliriz. Bu yapıyı kullandığımızda yukarıda verilen örneğe şu şekillerde istediğimiz gibi ulaşabiliriz:
  • http://site.com/1/seo-ya-uygun-yazi
  • http://site.com/seo-ya-uygun-yazi
  • http://site.com/seo-ya-uygun-yazi.html
  • http://site.com/seo-ya-uygun-yazi-1.html
Bunun nasıl olacağı sizlere kalmış ama ben her zaman:
  • http://site.com/seo-ya-uygun-yazi.html
olanını öneririm.

3- Resimlerinize SEO Yapın
İlk olarak şunu söylemem gerekir ki yazılarınızda resimleri kullanın. Bu sayede yazınız zenginleşir. Arama motorlarının sizlerin sitelerini indexlemesi için gönderdiği botları yazılarınıza hatta sitenize eklediğiniz resimleri tanıyamazlar. Bu ne acaba diye resimlere bakarlar :) Bu yüzden onlara resimlere alt[yani Alternative Text(Alternatif Metin)] etiketini eklemeliyiz. Elbette bu yedek metini de başlık ya da konu ile uygun yapmamız gerekir. Bu sayede arama motoru botları en azından resimlerin ne ile ilgili olduklarını bilirler ve resimleri indexlerler. Örnek verelim isterseniz:
<img src="http://site.com/resim.png" width="542" height="134" title="SEO Uyumlu Resimler" alt="SEO Uyumlu Resim" />
Böylece örnek bir kullanım da görmüş olduk. Yukarıda sadece alt etiketinden bahsettim fakat width, height, title etiketlerini de kullandım. Çünkü sadece alt etiketiyle seo olmuyor :) Alt etiketinin aslında amacı resim yüklenmediğinde resim yerine oraya yazdığınız yazıyı göstermek. Bu yüzden title etiketini de kullanın. Width ve height yani genişlik ve yüksekliğin de seo'ya etkisi olduğu söyleniyor. Kullanmakta fayda var. 

4- Önemli Yerleri Kalın,Eğik,Renkli,Altı Çizili Yapın
Bunu başlığı koymakta hiç çekinmedim. Bazı arkadaşlarımız bunun seo ile ilgisi olmadığını söylüyor. Ben olduğuna inanıyorum ama diyelim ki etkisi yok. Üzelmeye gerek yok tabi.. Kullanmaya devam etmeliyiz. Çünkü bu şekilde yapmak yazımızı düzenli ve hoş gösterir.

Son olarak da söylemek istiyorum. Önceden yazmış olduğunuz ya da başkalarının yazmış olduğu konulara link verin ki sadece bir yazınızı değil iki veya üç yazınızı okusunlar. Bu da ziyaretçilerin sitede daha fazla durmasını sağlar.

Bu yazımında sonuna geldim. Kesinlikle bu kadar yoktur seo uyumlu yazı için taktikler. Bizlerle paylaşın lütfen :) İyi günler dilerim herkese...

0 yorum:

Yorum Gönder